Umeå bygger för dyrt men är ändå femte fulaste

Jan Hägglund, gruppledare i Umeå kommunfullmäktige för Arbetarpartiet (tidigare Rättvisepartiet Offensiv) har på sin blogg i VK utvecklat sin kritik av verksamheterna och byggnaderna kulturhuset Väven och äventyrsbadet Navet.

Han tecknar ett skräckscenario med underskott på 7,5 till 10,0 miljarder 2028. Jan Hägglunds parti står inför risken att hamna under 3-procent-spärren vid valet den 9 september. Hans appell till väljarna är att medverka till ett valresultat på 10 procent.

Den estetiska debatten frodas i andra fora, som den i Arkitektuppropet. Folkbladet uppger i en artikel att 100 städer tävlar om titeln ”Sveriges fulaste stad”, där Umeå ligger femma. Enligt Arkitektuppropets nominering vore ett passande smeknamn på stan ”lådornas stad” snarare än björkarnas stad, efter alla lådformade byggen som uppförts på senare år. Folkbladet fortsätter: ”Facebooksgruppens över 34000 medlemmar kritiserar de modernistiska, fyrkantiga nybyggnationerna, som de hävdar inte passar in i stadsbilden.”

Vi har på denna blogg kritiserat utvecklingen i Umeå i termer av stadsomvandling, där Kulturväven medförde flytt av stadsbiblioteket, där rivningen av funkishuset Tornbergska huset gav plats åt ett köptempel, allt byggt av Baltic-gruppen i symbios med stadens sossepolitiker. Många fler skräckexempel finns, var god skölj!

I allt detta är Kulturväven det enskilt värsta projektet som verksamt fört upp Umeå på listan för Sveriges fulaste stad. Rörelsen mot ledning för Umeå som fulaste stad är säkrad genom stadens sossar i kommunledningen och Baltic-gruppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *